23:02  ÜNLÜ ŞARKıCı SERAP SONKUR HAYATıNı KAYBETTI  00:21  CIHANGIR CEYHAN’ıN BAŞROLÜNDE OLDUĞU “DENGELER: BIRI OLMAK” ÇOK YAKıNDA GAİN’DE  01:10  MUHTAR ADAYı EVLA ÇALıŞKANLıĞıYLA HALKıN TAKDIRINI KAZANıYOR  14:12  GÖKTÜRK GÜNGÖR KİMDİR?  00:02  GÜZEL OYUNCU MELİKE AKDAĞ  21:19  EYLÜL AKDAĞ’IN SON OYNADIĞI FİLMİ SİNEMAYA GİRİYOR  12:02  BAŞKAN KADİR BIYIK’TAN SİNEMAYA BÜYÜK DESTEK  11:53  ASAF SİNEMA FİLMİNİN ÇEKİMLERİNE ESKİŞEHİR’DE START VERİLDİ  11:46  OT DERGİ & MART 2024  23:32  ZEYNEP GÜNEŞ BAŞARILI OYUNCULUĞUYLA TAM NOT ALDI  23:17  BABA & KIZ AYNI REKLAM FİLMİNDE  22:32  USTA OYUNCU METİN YILDIRIM REKLAM FİLMİNDE  22:30  ECE BAYKAL USTA OYUNCULUĞUYLA TAM NOT ALDI  22:27  USTA OYUNCU VAHDET ÇAKAR’DAN YENİ REKLAM FİLMİ  14:51  AYŞEGÜL ASAR  14:48  MUSTAFA HEPER  13:03  GÜZEL OYUNCU AYŞEGÜL ASAR YENİ FİLMİYLE ÇOK İDDİALI  12:56  MUSTAFA HEPER REKLAM FİLMİYLE YENİDEN GÜNDEMDE  23:20  KADİR GÜLTEKİN ÇOK YAKINDA REKLAM FİLMİ İLE SİZLERLE  23:09  GÜLŞAH YAPRAKÇI REKLAM FİLMİNDE 
 
BAŞKAN SEÇER, MERSİN’DE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELEDE BİR İLKE DAHA İMZA ATTI

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Başkan Vahap Seçer öncülüğünde temel belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra, Mersin’in geleceğini korumayı amaçlayan önemli çalışmaları hayata geçirmeye de devam ediyor.

 

Başkan Seçer, “Mersin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nın Hazırlanması Projesi” için, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ile iş birliği protokolü imzaladı. İklim değişikliği ile mücadelede önemli bir adım olan bu protokolle; kente ait sera gazı emisyonunun azaltılması ve iklim değişikliğine uyum kapasitesinin arttırılmasına yönelik çalışmaların belirlenmesi hedefleniyor.

Protokol imza töreninde; Başkan Seçer’in yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Olcay Tok, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve MAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, TÜBİTAK MAM İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Burcu Özsoy ile ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu yer aldı.

“Enerji ve İklim Planı’nı hazırlayacak olan ilk belediyeyiz”

İmza töreni öncesinde kamuoyuna, gerçekleştirilecek olan protokole ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Seçer, Mersin’in İstanbul’un üç katından fazla bir yüzölçümüne sahip olduğunu belirterek, “Mersin’de insan, doğa ve çevre odaklı belediye olma sorumluluğumuzla beraber, küresel iklim değişikliği ile mücadele ve uyum konusunda da örnek belediyelerden biri olmayı hedefliyoruz Bu çerçevede; TÜBİTAK ile yapacağımız ‘Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’ ile Mersin’e ait sera gazı emisyonlarının azaltımına ve Mersin’in iklim değişikliğine uyum kapasitesinin arttırılmasına yönelik eylemleri belirleyeceğiz” dedi. “TÜBİTAK ile işbirliği içinde Enerji ve İklim Planı’nı hazırlayacak olan ilk belediye olmanın gururunu yaşıyoruz” vurgusuyla konuşmasını sürdüren Başkan Seçer, “Bu çalışma; iklim değişikliği konusunda Mersin’in karşılaşacağı durumlar ve alınması gereken önlemler hakkında bize ışık tutacak. Eylem Planı’nın, 2023 yılı Mayıs-Haziran aylarında bitirilmesi öngörülüyor. Bundan sonraki süreçte de iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı dirençli ve yaşanılabilir bir kent olmak için, TÜBİTAK ile işbirliğimizi artırarak sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

“İklim değişikliği ile mücadele ve sıfır atık uygulamalarımızı kalıcı hale getirmek istiyoruz”

Bugüne kadar iklim değişikliği ile mücadele konusunda yaptıkları çalışmaları da kısaca aktaran Başkan Seçer, şu bilgileri paylaştı:

“İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Şube Müdürlüğü’nü kurduk. Yeni Daire Başkanlığı’na bağlandı.Faaliyet gösterdiğimiz birimlerimizin, Karbon Ayak İzini hesapladık ve raporladık. ‘Dünya Belediye Başkanları Küresel İklim ve Enerji Sözleşmesi’ne imza atarak, iklim değişikliği ile mücadele için MEDCITIES (Akdeniz Kentler Birliği) ve ICLEI (Sürdürülebilirlik için Yerel Yönetimler) kuruluşlarına üye olduk. Böylece iklim değişikliği ile mücadeleye verdiğimiz önemi, tüm dünyaya deklare etmiş olduk. Türkiye’nin ilk ‘İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nin kurulması çalışmalarını sürdürüyoruz. ‘Mersin İklim Değişikliği Uyum ve Azaltım Eylem Planı’ için, Avrupa Birliği projesi hazırlayarak başvurumuzu gönderdik. Başvurumuz kabul edildi. Nihai sonuç olarak da Ekim-Kasım ayı gibi açıklanmasını bekliyoruz. Geçen yıl Sera Gazı Emisyon Envanteri çalışmamızı tamamladık ve raporladık. En son olarak da ‘İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı’nı kurduk. Böylece iklim değişikliği ile mücadele ve sıfır atık uygulamalarımızın kalıcı hale gelmesini sağlayacak karar alma süreçlerini de hızlandırmış olacağız.”

“Yenilenebilir enerjiye önem veren bir belediyeyiz”

Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi’nde de güneş enerjisi santralleri ve yenilenebilir enerji kullanımı konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Seçer, “MESKİ bünyemizde şu anda yenilenebilir enerji kurulu güç miktarımız 3 megavat, ancak çalışmalarımız devam ediyor. 2023 sonuna kadar 15 megavatlık bir seviyeye ulaştırmayı planlıyoruz. Yine Mersin Büyükşehir Belediyemiz, 1 Nisan 2019-30 Haziran 2022 tarihleri arasında 2 milyon 106 bin ton evsel katı atığın bertarafını sağladı. Bundan 193 bin 319 MW elektrik üretimi gerçekleştirdi. Yaklaşık 75 bin konutun aydınlatma enerjisini de burada karşılıyoruz. Yine yaptığımız çalışmalarla, önümüzdeki günlerde bu sayıyı daha yüksek noktalara getirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Başkan Seçer, Mersin’e kazandırılan çevre dostu uygulamaları anlattı

Büyükşehir Belediyesi olarak Mersin’e kazandırdıkları çevre dostu çalışmalardan da söz eden Başkan Seçer, konuşmasına şöyle tamamladı:

“Çevre dostu uygulamalara özen gösteriyoruz. Onun için de önemli kararlar alıyoruz. Yönetime geldiğimiz günden bu yana, toplu taşıma filosunu yeniliyoruz. Toplamda 272 yeni otobüsü vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Bu 272 adet otobüsün 205 adedi CNG’li otobüslerden oluşuyor. Bunun şu anda ‘Limon’ diye andığımız 87 adedi vatandaşlarımıza hizmet veriyor. Bu ayın sonuna kadar gelmesini planladığımız 118 otobüsümüz de kentimize geldi. Şu anda birimlerimiz bunların ruhsat işlemlerini gerçekleştiriyor. Önümüzdeki günlerde de bu 118 CNG’li otobüsü vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Bunlar çevre dostu otobüsler. Yine ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ile Barış Salihoğlu hocamız ve ekibiyle beraber ‘Temiz Akdeniz Projesi’ üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mersin Körfezi kıyı sularına ulaşan dere, nehir, akarsu ve drenaj kanallarının su kalitesini değerlendirdik. Mersin Körfezi’nde belirlenen 18 istasyonda, veri setinin oluşturulmasını sağlamış olduk. Bu konudaki çalışmalarımız rapora dökülüyor ve önümüzdeki günlerde neticelenecek. TÜBİTAK ile yapacağımız bu protokolün hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah başarılı neticeler alacağız.”

Yozgatlıgil: “Çevre konusunda yerel yönetimlere büyük görevler düşüyor”

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve MAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, ise şunları aktardı:

“Özellikle son yıllarda, küresel ölçekte en önemli problemlerden biri olan iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik çeşitli adımlar atmak gerekiyor. Ülkelerin sera gazı emisyonlarını sınırlandırmasını ve küresel sıcaklık artışının 2 derecenin üzerine çıkmamasını amaçlayan Paris Anlaşması, Kasım 2016’da yürürlüğe girdi. Bu anlaşmayı onaylayan ülkelerin, bu taahhütlerini yerine getirmesinde yerel yönetimlerin de rolü çok önemli oldu. Bu bağlamda Mersin Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi olarak beraberce geliştirdiğimiz ve imzası için bugün bir araya geldiğimiz ‘Mersin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planının Hazırlanması Projesi’ni hayata geçiriyoruz. Bu anlamda ben bugün Mersin Büyükşehir Belediyemizle yapacağımız proje kapsamında, Mersin ilimizde sera gazı emisyonuna neden olan başlıca kaynakların tespit edilerek, emisyon envanterlerinin hazırlanması, mevcut durumun senaryolarının ortaya konması, belirlenen hedeflere yönelik sera gazı emisyon miktarlarının hesaplanması, iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek sektörlerin belirlenmesi ve bu sektörlere yönelik etkilenebilirlik analizinin yapılması ile uyum önerilerinin belirlenmesi konusunda bir çalışma gerçekleştireceğiz. Bu çalışmanın ülkemize ve şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz ve Büyükşehir Belediye Başkanımıza, bu konudaki iş birliği için de teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

 
 


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    Bu Habere Hen?z Yorum Yap?lmam??..!


 
   






 
       
 
  FLAŞ HABER

  YAZARLAR
 
 
  HAVA DURUMU
 
..
 











 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


       
 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MAGAZİN HABERLERİ MÜZİK HABERLERİ RADYO HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
turkiyelife.com.tr © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA