19:42  İREM TUNALI BU KEZ GÜLDÜRECEK  19:32  "BODRUM SEFERI" FILMININ BASıN TOPLANTıSı YAPıLDı  22:46  LÜFER MEVSİMİ RAFLARDA  23:02  ÜNLÜ ŞARKıCı SERAP SONKUR HAYATıNı KAYBETTI  00:21  CIHANGIR CEYHAN’ıN BAŞROLÜNDE OLDUĞU “DENGELER: BIRI OLMAK” ÇOK YAKıNDA GAİN’DE  01:10  MUHTAR ADAYı EVLA ÇALıŞKANLıĞıYLA HALKıN TAKDIRINI KAZANıYOR  14:12  GÖKTÜRK GÜNGÖR KİMDİR?  00:02  GÜZEL OYUNCU MELİKE AKDAĞ  21:19  EYLÜL AKDAĞ’IN SON OYNADIĞI FİLMİ SİNEMAYA GİRİYOR  12:02  BAŞKAN KADİR BIYIK’TAN SİNEMAYA BÜYÜK DESTEK  11:53  ASAF SİNEMA FİLMİNİN ÇEKİMLERİNE ESKİŞEHİR’DE START VERİLDİ  11:46  OT DERGİ & MART 2024  23:32  ZEYNEP GÜNEŞ BAŞARILI OYUNCULUĞUYLA TAM NOT ALDI  23:17  BABA & KIZ AYNI REKLAM FİLMİNDE  22:32  USTA OYUNCU METİN YILDIRIM REKLAM FİLMİNDE  22:30  ECE BAYKAL USTA OYUNCULUĞUYLA TAM NOT ALDI  22:27  USTA OYUNCU VAHDET ÇAKAR’DAN YENİ REKLAM FİLMİ  14:51  AYŞEGÜL ASAR  14:48  MUSTAFA HEPER  13:03  GÜZEL OYUNCU AYŞEGÜL ASAR YENİ FİLMİYLE ÇOK İDDİALI 
 
ŞiMAL SARAÇ “İYİ ŞARKI ARIYORSANIZ O DÖNEME BAKIN”

90’ları yaşamış bir müzisyen için, içinde bulunduğumuz bu günler tam bir yokluk dönemi. Hem müzikal hem de maddi açıdan... Ne mutlu 90’ları yaşamış müzisyenlere... Çok şanslıyız. Bir daha olur mu? Hayır!

 
Şimal Saraç, O yıllarda biri bana gelip “gün gelecek sen şu şarkıyı severek söylecek ” deseydi kovalardım yanımdan. O kadar uzaktım bu şarkılara Peki ne oldu da yakınlaştım? .
Nasıl birden sever olduk o yıllarda yapılmış bu tuhaf şarkıları?
Cevabı basit: Bugün müzik yok. İddialı oldu, farkındayım ama sahiden öyle. Var olan, birbirinin aynı onlarca şarkı ki 90’lı yıllarda tam da bu yüzden sevmemiştik o şarkıları.
 
90ları yaşamış bir müzisyen için, içinde bulunduğumuz bu günler tam bir yokluk dönemi .hem müzikal hem de maddi açıdan Ne Mutlu 90'ları yaşamış müzisyenlere
 
Çok Şanslıyız .Bir Daha olur mu ? Hayır!
 
Oysa şimdi dönüp baktığımızda bir sürü renkle karşılaşıyoruz. Mirkelam, Çelik’e benzemiyor; Yonca Evcimik ile Sertab Erener iki ayrı hattın temsilcisi; Tarkan zaten o dönemde de almış başını gitmişti. Zamanında bize komik gelen Serdar Ortaç( Zeytin hikayesi ) , artık en büyük besteci. Bu bile o yıllarla bugün arasındaki farkı açıklamaya muktedir. O çok bilinen atasözünü anmanın tam sırası:
Koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi Derler

 

 

 

DJ’lerin 90’lı yılların şarkılarını çaldığı, hatta o dönemin müzisyenlerinin katıldığı konserlere, partilere ilgi her geçen gün artıyor.

Gençler canlı müzik mekânlarında en çok 90’larla eğleniyor. Modern meyhanelerin şarkı listeleri o dönemin istilası altında. İyi de birçok müzik insanının popun ‘altın çağı’ olarak gördüğü 90’ların büyüsü neydi? Bazılarımıza gençliklerini, bazılarımıza çocukluklarını anımsatan şarkılar radyolarda duyulmaya başladığında ekipten bazı genç arkadaşlar daha doğmamıştı gerçi...

İşin ilginç yanı bu durum, onların da sözleri baştan sona ezbere bilmelerini, şarkılara bizim kadar coşkuyla eşlik etmelerini engellemiyor

 

 

90lar... Bir kere ‘girdi kanımıza’, oynarız ‘şıkıdım şıkıdım’

Harun Kolçak ve Mirkelam

 

Gerçekten de son yıllarda 90’lar partileri büyük ilgi görüyor. Pek çok kulüpte bu yıllara özel temalı partiler düzenleniyor. Modern meyhanelerin çalma listelerinde artık Müzeyyen Senar, Zeki Müren değil; Tarkan, Kenan Doğulu, Nazan Öncel, Sezen Aksu şarkıları ilk sıralarda... Dijital müzik platformlarında search (arama) bölümüne “90’lar” yazdığınızda sayısız playlist (şarkı listesi) karşınıza çıkıyor. Farklı türlerde müzik yapan eğlence mekânlarında, rock barlarda dahi belli bir saatten sonra Yonca Evcimik’ler, Mustafa Sandal’lar, Burak Kut’lar, İzel-Çelik-Ercan’lar, ‘Bendeniz’ler bangır bangır çalıyor; şarkıları her yaştan insan hep bir ağızdan söylüyor.

90lar... Bir kere ‘girdi kanımıza’, oynarız ‘şıkıdım şıkıdım’

Emel Müftüoğlu ve Aşkın Nur Yengi

 

Hatta eski günlerin rüzgârıyla ‘ilk şarkı senin olsun, ikincisi de benim’ diye fallar tutuluyor. Çünkü o dönemin şarkı sözlerinin hayatta bir karşılığı olması, samimiyeti herkese geçiyor. Sonra birden kalabalığın içinde bir çığlık yükseliyor: “Bu çalan benim şarkımmm!” Bu kez yaşanmışlıklar devreye giriyor. Anılar zihinlere hücum ediyor, arkadaşlarla hızlıca o olay, o aşk yâd ediliyor. Her şarkıyla birlikte dinleyiciler hüzünleniyor, neşeleniyor, coşuyor; hızla bir duygudan diğerine sürükleniyor. Çağımızın giderek yapaylaşan gerçekliğinden sıyrılıp samimiyetin dayanılmaz hafifliğine kendilerini kaptırmanın mutluluğunu yaşıyor...

 

90lar... Bir kere ‘girdi kanımıza’, oynarız ‘şıkıdım şıkıdım’

Burak Kut ve Tarkan

 

Görünen o ki 90’lar için Burak Kut’un söylediği gibi ‘yaşandı bitti’ demek imkânsız. Belki de bir daha hiç yaşanamayacak olmasının büyüsüyle gücünü hiç kaybetmeyen şarkılar kuşaktan kuşağa yolculuk ediyor. Çünkü hayatımızın her döneminde Harun Kolçak’ın ‘gir kanıma’ davetini kabul etmeye, ardından Serdar Ortaç’la ‘ben adam olmam’ diye ‘atar yapmaya’ hep hazırız. Demet Sağıroğlu ile ‘Arnavutkaldırımları’nda Mirkelam hızında ‘her gece’ yürüyüp Emel Müftüoğlu tarzında ‘hovardalık’ yapmaktan çekinmiyoruz. Kimimizin Sezen Aksu gibi ‘ne kavgası ne de sevdası’ bitiyor, kimimizin de Kenan Doğuluvari ‘aşk oyunları’... Haliyle o döneme Yonca Evcimik’li ‘abone’liğimizi hep devam ettiriyoruz.

 

90lar... Bir kere ‘girdi kanımıza’, oynarız ‘şıkıdım şıkıdım’

Mustafa Sandal ve Serdar Ortaç

 

- Türkiye, pop müziğin altın çağını 90’larda yaşadı. Gerçek anlamda üretim vardı. Ve en önemlisi o dönem doğru isimler bir araya geldi. Gerçek müzisyenler ruhlarını katarak tüm samimiyetleriyle duygularını notalara döktüler. O nedenle hâlâ bu altın çağın ağaçları kurumadan, solmadan meyve vermeye devam ediyor.

 

- Yeni neslin o dönem şarkılarına olan sevgisi aslında pop müziğin kısırdöngüye girmesi ve hatta tükenmesiyle alakalı. Son yıllardan kaç pop hit’i aklınıza geliyor ‘Aacayipsin’, ‘Hovarda’ ya da ‘Aldatıldık’ gibi? Çok az. O yüzden trap, rap ya da reggaeton’un yanında yeni nesil 90’lar pop dinlemeyi seviyor.

‘SAMİMİYET DİKKAT ÇEKİYOR’
Alya 
(Şarkıcı, canlı performanslarında 90’ların şarkılarını da söylüyor.)

- O dönem kayıtlarda her enstrüman itinayla çalınmış. Hiçbiri bilgisayarda programlanmış sesler değil.

- Bu sadece müzik endüstrisinde değil, insan iletişiminde de geçerli. O günleri yaşamış olanlar çok içten bir özlemle anıyor. Anılarını anlatırken gözlerinin içi gülüyor.

- Yeni kuşak o kadar elektronik bir dünyada yaşıyor ki, o dönemin şarkılarındaki samimiyet dikkatlerini çekiyor. Şarkıların sözleri yüzeysel değil: “Kış güneşi, yoruldum her bulduğumda kaybetmekten seni” gibi…

KAHRAMANLARI 90’LARI ANLATIYOR

 

90lar... Bir kere ‘girdi kanımıza’, oynarız ‘şıkıdım şıkıdım’

 

 

“O DÖNEMİN BÜYÜSÜ YAKALANAMIYOR”
YONCA EVCİMİK

- 90’larda sürekli üretim halindeydik. Heyecan vardı. Farklı şeylerin peşine düşmüştük.

- O dönemin şarkıları günümüzde de seviliyor çünkü sıcak geliyor melodiler ve sözler. Dinleyenler yakın hissediyorlar kendilerini. Ailelerinden biriymişim gibi benimsiyorlar, sahipleniyorlar ve sadık kalıyorlar her şarkıya...

- Teknoloji ve dönem ne kadar değişse de 90’ların büyüsü maalesef yeni şarkılarda çok fazla yakalanamıyor. Bu yüzden o döneme özlem her daim var. Yeni kuşak o dönemin şarkılarını dinleyince hemen etkileniyor.

 

90lar... Bir kere ‘girdi kanımıza’, oynarız ‘şıkıdım şıkıdım’

 

“BU GÜNLER TAM BİR YOKLUK DÖNEMİ”
VİTAMİN (EMRAH ANUL, TOLGA SÜNTER, SELÇUK AKSOY)

- Haftada ortalama 20 albüm çıkardı. Stüdyolar bir gün boş kalmazdı. Sahne çalışmaları içinse tarihin en dolu yıllarıydı. Haftanın yedi günü müzik olurdu mekânlarda. Konserler ardı ardına yapılırdı.

- O zamanlarda olup şimdi kaybolmuş en önemli müzik aktivitesi konser turneleriydi. İstanbul’dan bir çıkardık, günlerce, haftalarca eve gelemezdik. Ve tabii ki radyo ve televizyonlarda olan sayısız müzik programı…

- 90’ları yaşamış bir müzisyen için, içinde bulunduğumuz bu günler tam bir yokluk dönemi. Hem müzikal hem de maddi açıdan... Ne mutlu 90’ları yaşamış müzisyenlere... Çok şanslıyız. Bir daha olur mu? Hayır!

 

90lar... Bir kere ‘girdi kanımıza’, oynarız ‘şıkıdım şıkıdım’

 

“DİNLEYİCİNİN HAYATINA BİR ŞEKİLDE DOKUNUYORDU”
MANSUR ARK

- Çok anlaşılır ve canlı müzik aletlerinin kullanıldığı, bir şekilde hikâyeleri olan şarkılardı. Tekdüzelikten uzak, giriş, gelişme ve sonuç bölümleriyle zengin içeriğe sahiptiler. Dinleyicinin hayatına bir şekilde dokunuyordu. Bu sebeplerden sevilip ayrı bir yerde tutuldular.

 

90lar... Bir kere ‘girdi kanımıza’, oynarız ‘şıkıdım şıkıdım’

 

“GÜNÜMÜZ ŞARKILARININ 30 YIL SONRA HATIRLANACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM”
RAGGA OKTAY

- 90’lı yıllar bir müzisyen için harika yıllardı çünkü üretim doruk noktasındaydı. Bunun başlıca sebepleri olarak 80’li yıllar gibi sıkıntılı bir dönemin geride kalması, tek kanaldan çoklu kanallara geçmemiz ve teknolojinin çok hızlı bir şekilde ilerlemesini sayabiliriz.

- İnsanlar da tüm bu yansımaları müzikte, sanatta duymak istediler. Bu durum plak şirketlerinin yetenek avcılığına başlamasına sebep oldu. Tüm bu unsurlar birleşince o zamanki gençler en iyi şarkıları dinlediler.

- 90’lar partilerinde bugünün gençleri de bütün şarkıları hep bir ağızdan ezbere söylüyorlar. Şimdi de güzel müzikler yapılıyor ama günümüz şarkılarının 90’lardaki gibi 30 yıl sonra hatırlanacağını düşünmüyorum.

- Tüm dünyada bir üretim sıkıntısı var. Her şey neredeyse yapıldı. Eskiden her şey sokakta yaşanırken şimdi bilgisayar başında yaşanıyor.

PARTİ EVDEYSE ŞARKILAR BİZDEN

  • Tarkan-‘Hepsi Senin mi?’ (Şıkıdım)
  • Mustafa Sandal-‘Aya Benzer’
  • Sezen Aksu-‘Değer mi?’
  • Emel-‘Faka Bastın’
  • Yonca Evcimik-‘Bandıra Bandıra’
  • Kenan Doğulu-‘Yaparım Bilirsin’
  • Çelik-‘Ateşteyim’
  • Burak Kut-‘Benimle Oynama’
  • Mirkelam-‘Tavla’
  • Sertab Erener-‘Aldırma’
  • Mansur Ark-‘Maalesef’
  • Harun Kolçak-‘Gir Kanıma’
  • Ali Güven-‘Yolcu’
  • İzel-‘Hasretim’

Haber Kaynağı : Hürriyet 

 
 


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    Bu Habere Hen?z Yorum Yap?lmam??..!


 
   






 
       
 
  FLAŞ HABER

  YAZARLAR
 
 
  HAVA DURUMU
 
..
 











 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


       
 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MAGAZİN HABERLERİ MÜZİK HABERLERİ RADYO HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
turkiyelife.com.tr © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA