23:02  ÜNLÜ ŞARKıCı SERAP SONKUR HAYATıNı KAYBETTI  00:21  CIHANGIR CEYHAN’ıN BAŞROLÜNDE OLDUĞU “DENGELER: BIRI OLMAK” ÇOK YAKıNDA GAİN’DE  01:10  MUHTAR ADAYı EVLA ÇALıŞKANLıĞıYLA HALKıN TAKDIRINI KAZANıYOR  14:12  GÖKTÜRK GÜNGÖR KİMDİR?  00:02  GÜZEL OYUNCU MELİKE AKDAĞ  21:19  EYLÜL AKDAĞ’IN SON OYNADIĞI FİLMİ SİNEMAYA GİRİYOR  12:02  BAŞKAN KADİR BIYIK’TAN SİNEMAYA BÜYÜK DESTEK  11:53  ASAF SİNEMA FİLMİNİN ÇEKİMLERİNE ESKİŞEHİR’DE START VERİLDİ  11:46  OT DERGİ & MART 2024  23:32  ZEYNEP GÜNEŞ BAŞARILI OYUNCULUĞUYLA TAM NOT ALDI  23:17  BABA & KIZ AYNI REKLAM FİLMİNDE  22:32  USTA OYUNCU METİN YILDIRIM REKLAM FİLMİNDE  22:30  ECE BAYKAL USTA OYUNCULUĞUYLA TAM NOT ALDI  22:27  USTA OYUNCU VAHDET ÇAKAR’DAN YENİ REKLAM FİLMİ  14:51  AYŞEGÜL ASAR  14:48  MUSTAFA HEPER  13:03  GÜZEL OYUNCU AYŞEGÜL ASAR YENİ FİLMİYLE ÇOK İDDİALI  12:56  MUSTAFA HEPER REKLAM FİLMİYLE YENİDEN GÜNDEMDE  23:20  KADİR GÜLTEKİN ÇOK YAKINDA REKLAM FİLMİ İLE SİZLERLE  23:09  GÜLŞAH YAPRAKÇI REKLAM FİLMİNDE 
 
Ünlüler Yasa Koyucu Olsalardı Ne Yaparlardı

Ünlü Şarkıcılar, Yasa Koyucu Olsalar Korsanla Mücadele Için Ne Gibi Önlemler Alabileceklerini Şimal’le Yıldızlar Geçidi’ne Anlattılar

 

Dijital ortam yüzünden el emeği göz nuru pek çok eser tek bir tıkla birkaç dakika içerisinde binlerce kullanıcıya ulaşabiliyor. Bu konuda ülkemizdeki korsan yasalarını da göz önünde bulundurarak, siz bir yasa koyucu olsaydınız ne yapardınız diye sorduk?

Gökhan Türkmen : Sanata olan değerin farkında olunması için eğitimler olması lazım.. Bilincimizin değişmesi gerektiğini düşünüyorum… Sanata yatırılan paralar ve değer ortada… Böyle oldukça korsanın sonu maalesef zor gelir…

Levent DÖRTER : Şarkılar artık sosyal medya –radyo – TV ve basın mensuplarının beraber güç birliği ile yol alıyor. Bu sektörde hepsinin payı çok büyük. Güzel ve kaliteli olan hiçbir şeyi kimse görmezden gelemez diye düşünüyorum.

Gökhan Güneş : Yani bu sorunun cevabı açık ve net . KORSANA HAYIR . çünkü çok emek veriliyor . aslında keşke albüm aşamasını gösteren programlar yapılsa mutfakta ne kadar uğraşıldığını insanlar bir şekilde görse o zaman beklide daha çok albüm satın alırlar .

Deniz Toprak : Yani bu konu biz sanatçılar için gerçekten çok büyük bir sorun. Telif hakları konusunda maalesef ülkemizde gerekli yasalar uygulanmıyor. Ben olsam yurt dışında uygulanan yasaları inceler, sanatçılarımızın hakkını en iyi koruma altına alacak tasarıyı kanunlaştırırdım. İnanın bir albümün oluşumunda çok emek ve para harcanıyor. Bunun karşılığını da göremeyince insan maddi manevi çok yıpranıyor.

Erkam Aydar : Ben Albümlerin fiyatını düşürürdüm mesela bir cd fiyatı 20tl değil de 5tl yapardım. Çünkü asgari ücretle geçinen milyonlarca vatandaşımız var ülkemizde, albüm fiyatları 20tl olunca vatandaşımız alamayabiliyor belki de bir cd ye 20tl bütçe ayırmak istemiyor.

İşin mutfağı gerçekten çok zor çok fazla emekler sarf ediliyor, biz albümleri yaparken belki 100binler harcıyoruz gece gündüz uykusuz bile kaldığımız oluyor bazen ama .Korsanı önlemek adına yapılabilecek şeyler arasında albüm fiyatlarını devletimizin de destek olması ile birlikte yapımcılar ve dağıtımcı firmaların da mağdur olmaması adına daha uygun fiyatlar olursa bunun önüne belki geçilebilir diye düşünüyorum.

Oğuz Berkay Fidan  :Buna yapılabilecek çok bir şey olduğunu açıkçası ben düşünmüyorum. Bu direk ülkenin kişi başına düşen maaş miktarıyla falan orantılı. Bedava indirmek varken niye parayla alayım diyen milyon tane insan var. Bunu değiştirmek çok or gibi geliyor bana ama tabiki korsanı savunmuyorum. Emeklerin karşılığının alınması lazım ama nasıl onu biliyorum.

Bahadır Sağlam : internet çağındayız. Her işimizi evimizden çıkmadan yapar hale geldik. Böyle bir dünya olmaya başlamışken hangi yasayı koyarsanız koyun korsanın önüne geçemezsiniz. Bu yüzden yasa koymak yerine insanları bilinçlendirmek ve emeğin, alın terinin önemini kabul ettirebilmek daha doğru olur bence.

Hakan Demirtaş: Aslında bu konuda da her geçen gün ciddi önlemler alınıyor, bence bu bile büyük bi gelişme. Teknolojik gelişmenin önüne geçemediğimiz bir dönemde yaşıyoruz. İstediğiniz yasayı koyun vicdanen sizin emeğinizi çalmayı kabul eden bi ruh o yasayıda çiğneyecektir. Bu nedenle elimde ols ayasa koymak değil de insnaların vicdanlarına dokunmak isterdim. Dilerim daha vicdanlı ve hakkaniyetli bir toplum oluruz.

Doğan Umut: Bu ülkede telif hakları hep tartışılan bi konu oldu müzik piyasasında. Ben olsaydım tabi ki özel kurumlar dâhilinde değil devlet koruma bünyesinde bunu projelendirir ve en şeffaf haliyle koruma altına alırdım. Eskiden korsan cd ler vardı şimdi korsan Web sitelerinde şarkılarımızı haksız ve hukuksuzsa dinletip satıyorlar işte bunun için ulusal bir projelendirmeye ön ayak olup,

Dünya çapında olarak önüne geçmeye çalışırdım. Öyle olmasa bile kendi ülkemde bununla ilgili çalışmalar başlatıp korsan siteleri kapatırdım.

Ya da telif haklarına yönlenmesi için çalışmalar başlatırdım. Bu ülkede youtube, twitter gibi sayfalar nasıl kapanabiliyorsa o sitelerinde.

Kapatılması mümkündür… 

Babutsa - Maalesef albüm satışları eskisi gibi artık değil digital platformlarda ya da internet sitelerinden indirilebiliyor. Günlerce ve yıllarca emekler sarf ediliyor  Günlerce uykusuz kalınıyor inanın çok zor şartlar altında çalışıp bu emekleri müzik severlere sunuyoruz. Sanat ve sanatçıya daha fazla değer verilirse bizler o zaman hakkımızı maddi olarak ta evet önemli ama değer yargıları da bizim için çok önemli ve çok mutlu eder. Yıllardır zaten bu korsan yasasının önüne geçilemedi artık bu saatten sonrada zor gibi görünüyor ama er yada geç herkes bunu fark edip emeklerin karşılıksız kalmayacağını temenni ediyorum.

Kaan Gökman (Pal FM) : İllegal download dünyanın her ülkesinde büyük sorun ama sanatçıların büyük bölümü bu durumdanaçıkçası hoşnut.Yıllar önce korsan cd’lerin tezgahlarda satıldığı yıllarda bir çok sanatçının bilgisi dahilinde bu satışlara izin verildiğini biliyoruz bunun nedeni çok basit.Popüler albümler korsana düşer mantığı.Bu durum bu zamandada pek farklı değil .Gerçekte Mağdur olan sanatçılar değil Firma sahipleri.Şarkıların illegal olarak paylaşılması Bir çok sanatçı için keyifli olabilir ama Aynı şey firma sahipleri için söylemek yanlış olur.Fiziki albüm satışlarının artık neredeyse hiç olmadığı bu pazarda müzik firmalarının tek kazançları digital satış ve telifler.Bu kazançlar olmazsa yeni albümlere yatırım yapacak firma bulmak yakın zamanda imkansız hale gelecek ve bir çok sanatçıyı kaliteli productionlarla maalesef dinleyemeyeceğiz.Korsanla mücadelede asıl görev müzik meslek birliklerinin.Mesam ve msg’nin baskılarıyla ancak illegal paylaşımların önüne geçilebilir.Asıl soru Acaba sanatçılar bunu istiyormu?Meslek birlikleri nasıl biz radyolardan kuruşuna kadar telif alıyorsa diğer mecralardanda aynı şekilde almalı.İlegal download ve paylaşım engellemek çok zor.dünya müzik piyasasının genel sorunu bu.Tüm internet faturalarında küçük bir müzik vergisi kesilerek herkes kendisine düşen telif parasını ödemiş olur.

Burak Öksüzoğlu : Bugün ki teknolojiyle kim hangi bilgisayardan hangi ip adresinden nereye bağlanmış ne indirmiş tespit edilebiliyor.. bence internet hizmeti veren kurumların havuzlar oluşturulması lazım.. Ve bu havuzdaki eserlerin teliflerini ilgili mecralara iletip bedelini ödenmesi lazım. Tabi ki bu tek tek belirlenemeyebilir. Lakin (track) olarak baz alırsan. Internet hizmeti sağlayan kurumlar.. her ay belli bir bedel olarak kestiği faturaya da (sayısal olarak) su kadar şarki ücretsiz paketinizin içinde indirebilirsiniz diye bir sistem kurulabilir.. ve en önemlisi yurt dişi bağlantılı korsan linklerin ülkemiz için de engellenmesi bunun başında gelmelidir.. ayrıca hizmet sunan kurumlar çok büyük Mevlalar olmamak kaydıyla paketler hazırlayabilirler. Ve bunları faturalar a kullanıcıyı yormayacak sekil de yansıtabilirler. Örneğin : 1000 mp 3 (track) indirmek su bedel 2000 su bedel vs gibi.. böylece hem kaliteli müzik dinlemiş olur dinleyici hem de sektöre katkısı olduğundan sanatçı , yapimci , eser sahibi vs mağdur edilmemiş olur..

Şimal | Türkiye Life - Şimalle Yıldızlar Geçidi

 
 


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    Bu Habere Hen?z Yorum Yap?lmam??..!


 
   






 
       
 
  FLAŞ HABER

  YAZARLAR
 
 
  HAVA DURUMU
 
..
 











 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


       
 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MAGAZİN HABERLERİ MÜZİK HABERLERİ RADYO HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
turkiyelife.com.tr © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA